IPL kärlborttagning/Hudföryngring

(IPL=Intensivt Pulserande Ljus)

IPL Powerlite® är modern teknik som tar din hudvård till en helt ny dimension.

Med mer än 10 års erfarenhet är Powerlite® IPL ett av de varumärken som funnits längst på den
svenska marknaden. Vår kundnöjdhet har gjort att Powerlite IPL är marknadsledande inom tekniken IPL i Sverige och i Japan. Våra Powerlite IPL maskiner är CE-märkta och FDA-godkända.

IPL behandling reparerar skador och åldrande inifrån.
Du kan på bara några enstaka behandlingar ta bort dina solskador, åldersfläckar eller ytliga blodkärl.
Behandlingarna är dessutom smärtfria, säkra och snabba.

Borttagning av kärl och leverfläckar:

Före 1:a behandlingen          Innan 2:a behandlingen          Efter 3:e behandlingen

IPL Behandlingar Prislista

Hela ansiktet 2.195:-
Hela ansiktet & dekolletage 2.995:-
Hals & dekolletage 2.195:-
Kinder, näsa & haka 1.595:-
Haka & näsa 950:-
Kinder 1.295:-
Panna 1.295:-
Händer 1.295:-
Enstaka kärl/pigmenteringar, pris per puls 500:-

Fastpris

När det behövs fler än en behandling kan du nu betala ett fastpris där du får gå så många gånger det behövs tills terapeuten anser att det inte händer mer i huden eller när området är färdigbehandlat.

2×2 cm 1000:-/g eller fastpris 4000:-

5×5 cm 1295:-/g eller fastpris 5500:-

10×10 cm 1595:-/g eller fastpris 7000:-

15×15 cm 2195:-/g eller fastpris 9000:-

20×20 cm 2995:-/g eller fastpris 12000:-

HUDFÖRBÄTTRING MED IPL

Är ljuset farligt?
Det gula IPL ljuset är ofarligt. Vi har utvecklat ett integrerat filter som filtrerar bort all skadlig strålning.
För att skydda dina ögon används speciellt framtagna skyddsglasögon under behandlingen.

Hur lång tid tar en behandling?
Hur lång tid behandlingen tar beror på hur stort området som ska behandlas är. Varje puls täcker ett område av 10x20mm alternativt 10x35mm, vilket gör behandlingen snabb och effektiv. Som exempel tar ett helt ansikte cirka 20 minuter att behandla.

Hur många behandlingar behövs?
Antalet behandlingar beror på hudtyp och vilken typ av hudproblem som ska behandlas. I genomsnitt krävs två till fem behandlingar, med ett intervall på ca tre veckor mellan behandlingarna. Anledningen till att man väntar mellan behandlingarna är att det uppstår en viss irritation i huden, vilken behöver tid på sig att läka.

Vilka resultat kan man förvänta sig?
En komplett ansiktsbehandling med Powerlite Facial® IPL kan ge en mängd olika positiva resultat. Kollagenbildningen ökar och huden blir jämnare och fastare. Fina linjer och rynkor reduceras samtidigt som eventuella åldersfläckar och ytliga blodkärl bleknar och försvinner. Solskadad hud, rosacea och akne är andra hudproblem som kan behandlas med Powerlite Facial® IPL.

Vad ska man tänka på innan en IPL behandling?
Undvik sol och karotentabletter en månad innan behandling. Eventuell brun-utan-sol behandling bör avslutas senast två veckor innan behandling. Tänk också på att använda hög solskyddsfaktor på området som ska behandlas. Sol ska undvikas en vecka efter behandling och använd alltid hög solskyddsfaktor.

Vilken effekt har behandlingen IPL på ytliga blodkärl?
Ytliga blodkärl behandlas genom att hemaglobinet absorberar ljuset. Blodet koagulerar vid 60-65°C vilket gör att blodkärlet koagulerar och kollapsar.

Vilken effekt har behandlingen IPL på pigmenteringar?
Ljuset absorberas av melaninet i pigmenteringen och omvandlas till värmeenergi, vilket i sin tur förstör pigmenteringen. Omgivande hud skadas ej. Någon vecka efter behandlingen börjar pigmentet att vandra uppåt i huden, och man ser lite ”smutsig” ut (detta går att sminka över). Efter två – tre veckor har huden klarnat och ser genast bättre ut. Efter två behandlingar med 3 veckors mellanrum, ser man redan en jämnare pigmentering, men även hudtexturen är jämnare och mjukare.

Vad innebär hudförbättring med Powerlite (IPL)?
Powerlite använder sig av Intensivt Pulserande Ljus (IPL) för att föryngra huden. Behandlingen är skonsam och effektiv och sker under hudytan. IPL passerar det yttersta hudlagret och söker sig till ett mål. Bland annat reduceras små fina kärl i ansiktet, rodnader, rosacea, solskadad hud, åldersförändringar, acne, pigmenteringar samt en förminskning av grova porer. Hudens nybildning av kollagen stimuleras och hudens åldrande motverkas. Huden får en jämnare hudton vilket ger en fin lyster och slätare intryck.

Det är i vårt ansikte vi först märker hur huden förändras, på grund av ålder och typ av leverne såsom sol, väder och vind, alkohol och rökning, och vi vet att vi inte kan vrida klockan tillbaka. Nu finns emellertid en unik metod som med hjälp av ljus föryngrar hudcellerna och saktar ner hudens åldrande.

Många av oss kanske inte har en perfekt hy, men mycket kan faktiskt göras för att bibehålla och vårda den hy vi har. Hud åldras både naturligt och på grund av skadliga UV-strålar och ärftlighet. Med åldrandet blir huden mindre elastisk, detta leder till rynkor och torr hud. Vi kan erbjuda en modern och beprövad metod som går ut på att stimulera till ny kollagenbildning vilket förminskar fina linjer och ger en ungdomligare hud med klar lyster.

Det finns idag en rad olika metoder och produkter som syftar till att föryngra hudens struktur. IPL är en 100% naturlig metod som föryngrar hudens celler och strukturer.
Powerlite Facial är en näst intill smärtfri IPL-behandling som ger synbara resultat. Inget kirurgiskt ingrepp eller återhämtningstid.

Andra behandlingsområden kan vara ytliga röda blodkärl, oönskade pigmenteringar, åldersfläckar, solskadad hy, acne, rosacea, grovporig hy. Man behandlar oftast områden som utsatts för solens skadliga strålar såsom ansikte, hals, dekolletage, nacke och händer där huden ofta åldras lite snabbare.

Hur fungerar behandlingen med Powerlite IPL?
Behandlingen inleds med en konsultation där terapeuten går igenom behandlingen steg för steg. Alla hudtyper och hudtillstånd kan inte behandlas och huruvida du kan bli behandlad eller inte kommer att fastställas under konsultationen.

Powerlite IPL arbetar med intensivt pulserande gult ljus. Med Powerlite IPL behandlas alla hudens lager allsidigt. Behandlingen har en porsammandragande effekt. Ljuset stimulerar en specialiserad cell i dermis, fibroblastcellen, till ökad bildning av kollagen- och elastinfibrer. Fina linjer och ojämnheter i hudens struktur förbättras gradvis efter en serie av behandlingar (kur).

Powerlite IPL attackerar problemet inifrån, dvs processen sker under ”ytan” och det blir därmed ingen skada på huden.

Vilka/vad kan inte behandlas med IPL?
Personer med mörkare hudtyp kan man inte behandla, man skall helst vara så ljus som möjligt för bästa resultat. Ljuset söker sig till melaninet, pigmentet, i huden och upp till olivfärgad hud går bra. Vid mörkare hudtyp måste man vara extra försiktig, och effekten på ljuset måste reduceras för att minska risken för brännskador. Samma princip gäller för ljushyade personer som solat ute eller i solarium, är solbrända eller använder brun-utan-sol preparat. Ljuset absorberas då av pigmentet i huden istället för det man egentligen vill behandla och effekten blir sämre eller i värsta fall kan man bränna huden.

Man skall inte ha solat på minst fyra veckor och man skall helst vara så blek som möjligt. Nära eller över tatueringar kan man inte behandla. Pigmentet i tatueringen drar till sig ljuset och man bränner och förstör huden. Detsamma gäller för permanent make-up.

Vad skall man tänka på innan en IPL behandling?
Undvik sol och betakarotentabletter en månad innan behandling. Eventuell brun-utan-sol behandling bör avslutas senast två veckor innan behandling.

Tänk också på att använda hög solskyddsfaktor på området som ska behandlas, speciellt under vår och sommar, även om man inte solbadar.

Vid behandling av områden med hårväxt bör området rakas innan behandling för att inte riskera att bränna huden, exempelvis skägg. Ljuset kan ha en reducerande effekt på kraftig hårväxt, men för bästa hårreducerande effekt rekommenderas hårborttagning med det röda ljuset.

Vilka områden kan behandlas med IPL?
Alla områden kan behandlas dock inte området närmast ögonen.
Ansikte, nacke, hals, dekolletage, armar, handryggar, bröst, ben kan med fördel behandlas. Vanligast är områden där solen kommit åt och åldrat huden mer än övrigt.

Gör behandlingen ont?
Behandlingen gör inte ont. Ljuspulsen kan liknas vid en kamerablixt och känns ofta som en snärt med ett gummiband mot huden. Detta går genast över i en värmekänsla i huden. Ju mer av målorganet som finns i huden, exempelvis röda kärl eller pigment, desto mer värmeutveckling får man.

Hur går behandlingen till?
Efter konsultation bokas tid för behandling. Huden rengörs och inspekteras. Det är viktigt att ingen make-up, parfym eller annan produkt finns på huden. Aqua Charge Gel (en fuktgel speciellt utvecklad till behandlingen) appliceras för att säkerställa hudens fuktbalans (se behandlingsprodukter). Vid håriga partier (grövre hår) är det viktigt att man först rakar bort dessa för att inte bränna huden. Kundens ögon täcks med skyddsglasögon. Kylskåpskall Cool & Protect Gel appliceras på behandlingsområdet, för att kyla ner huden lite. Denna gel absorberar även eventuell överskottsvärme som bildas i huden vid behandlingen, som annars skulle kunna bränna hudytan. Man arbetar med ett gult ljus. Vid hudföryngrande effekt arbetar man på en relativt låg effekt med vilken pulserna mest känns som lite värme. Safiren placeras systematiskt över hela ansiktet och man undviker bryn, hårfäste, bröstvårtor, läppar och alltför nära ögon. Behandlingshandstycket avger korta ljuspulser som kan uppfattas som bländande, men är helt ofarliga, därför skyddas kundens ögon. Efter behandlingen torkas Cool & Protect Gel bort och huden smörjs in med Conditioning up Essence (fuktgivande) och eventuellt solskydd.

Vid behandling av kärl eller pigment brukar man ofta lokalbehandla dessa specifikt. Man använder då en högre effekt på maskinen och pulserna upplevs ofta som en lätt snärt emot huden och känslan är snabbt övergående och ingen bedövning behövs. Efter behandling med högre effekt som vid kärl och pigment kan man känna att huden hettar lite en stund, detta är övergående.

Hur lång tid tar en behandling med IPL?
Hur lång tid behandlingen tar beror på hur stort området som skall behandlas är. Varje puls täcker ett område av 10x20mm alternativt 10x35mm, vilket gör behandlingen snabb och effektiv. Som exempel tar ett helt ansikte cirka 20 minuter att behandla.

Hur många behandlingar behövs med IPL?
Antalet behandlingar som behövs beror på hudtyp och vilken typ av hudproblem som ska behandlas. I genomsnitt krävs två till fem behandlingar, med ett intervall på cirka 3-4 veckor mellan behandlingarna. Anledningen till att man väntar mellan behandlingarna är att man vill att huden skall hinna tillgodogöra sig behandlingen innan man gör ytterligare en behandling. Man ser en förbättring efter varje behandling och man kan själv bestämma när man känner sig nöjd med resultatet. I vissa fall kan det ta upp till tre veckor innan man ser det färdiga resultatet av en behandling, och det är ingen mening med att behandla för tätt.

Vid hudföryngrande behandlingar där man vill stimulera till ny kollagenbildning, får man ta hänsyn till utgångsläget. En yngre hud, exempelvis en 30-åring behöver oftast inte lika många behandlingar som en mer mogen hud exempelvis en 60-åring.

Enstaka kärl, pigmenteringar och mindre solskador kräver oftast bara enstaka eller ett par behandlingar. Mer omfattande pigmentförändringar, kraftigare solskador och diffus rodnad kräver ofta upprepade behandlingar, mellan 2-5 behandlingar, för att få en mer bestående behandlingseffekt och ett optimerat resultat.
Värt att poängtera är att behandlingens resultat inte alltid varar för evigt, utan det rekommenderas att man gör återbehandling/ar efter avslutad kur. Man kan antingen göra en helt ny kur vid behov, eller cirka 1-2 behandlingar per år. Varaktigheten av resultatet beror ofta på hur man sköter om sin hud och om man är försiktig med solens skadliga strålar.

Hur fungerar hudförbättringen med Powerlite IPL?
Intensivt pulserande ljus skickas ned genom hudytan och energin är koncentrerad på de djupare lagren av underhuden. Ljuset genererar värme och vid cirka 60°C stimulerar det hudcellerna att producera mer kollagen och elastin.
Kliniska studier visar att denna metod är mycket effektiv när det gäller att reducera fina linjer och göra huden fräschare och fastare.

Hur fungerar Powerlite IPL på ytliga blodkärl i ansiktet?
Alla har vi blodkärl i huden men oftast är de så tunna att de inte syns för ögat. Om blodkärlen blir kraftigare och fler så får man ofta ett rödbrusigt utseende i ansikte eller på hals och dekolletage eller små synliga röda kärlstrimmor på till exempel kinder eller näsa. Sådana vidgade blodkärl kallas ofta kärlbristningar, teleangiektasier eller cuperoser. De är vanligare hos väderbitna personer som varit utsatta för sol, kyla, blåst och hos personer med hudsjukdomen rosacea. Ibland kan man även få enstaka kärlbristningar efter att ha klämt på ansiktshuden.

Ytliga röda blodkärl i huden behandlas med IPL. Det röda i blodkärlen, oxyhemoglobinet, absorberar ljuset som omvandlas till värme vilket gör att de allra ytligaste kärlen (kapillärerna) koagulerar och tvingas hitta en annan lite djupare väg. Effekten ses ofta omedelbart genom att kärlbristningarna drar ihop sig och blir osynliga. Man får inga sårskorpor eller andra besvär av behandlingen, däremot kan man få en lätt hudrodnad och värmekänsla första dygnet. 1-3 behandlingar brukar behövas beroende på hur mycket kärl man har. Det går att behandla ansikte, näsa, kinder, hals och dekolletage. IPL-behandling har ingen effekt på kärl som är syrefattiga och därmed blåaktiga.

Många med hudsjukdomen rosacea har kosmetiskt störande ytliga blodkärl i ansiktet. Kärlen svarar ofta bra på IPL-behandling och ofta blir rosacea mindre aktiv när kärlbädden minskar. Om man har mycket aktiv rosacea med många utslag bör man först få behandling hos sin hudläkare.

Vad är rosacea?
Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ansiktets centrala delar och orsakar ansiktsrodnad, inflammerade knottror och sterila varblåsor (utan bakterier). Orsaken tros vara en överreaktion av ansiktets blodkärl på bland annat sol, värme, kyla, alkohol, tobak, irriterande kemikalier (ibland även vanliga hudkrämer), starkt kryddad mat och stress. Tillståndet är vanligare hos ljushyade personer som har lätt att rodna av värme och stress.

Många tror att rosacea är en typ av acne men det är det inte. Man vet inte exakt varför sjukdomen uppstår, men man tror att det beror på mekanismer som styr blodkärlens funktion på något sätt startar inflammationen, blodkärlen drar inte ihop sig som de borde. IPL behandlar effektivt de vidgade blodkärlen vilket minskar tendensen att rodna. Episoder med varblåsor och knottror minskar också markant under en längre tid hos både män och kvinnor med denna åkomma. Svåra tillstånd (mycket aktiv rosacea) med många utslag behandlas först medicinskt av läkare (antibiotika i kräm- eller tablettform) före IPL-behandlingen.

Vilken effekt har behandlingen på ytliga blodkärl?
Ytliga blodkärl behandlas genom att oxyhemoglobinet absorberar ljuset. Blodet koagulerar vid 60-65°C vilket gör att blodkärlet koagulerar och kollapsar.

När försvinner kärlen?
Inom sex veckor ser du resultat av behandlingen. Vid en behandling försvinner runt 60-80% av kärlen och fler behandlingar kan då behövas.

Är kärlen borta för alltid?
Om du har ytliga kärl finns det alltid en benägenhet till att bilda nya kärl. Hur snabbt du bildar nya är individuellt men de flesta kommer för en underhållande behandling varje eller vartannat år.

Vad är acne?
En mycket vanlig hudåkomma som drabbar väldigt många tidigt i puberteten. Det beror på en inflammation i talgkörtlarna som omger håren i ansiktet och på överkroppen. Svårighetsgraden av acne tilltar och når ett maximum i 17-19 års ålder, för att sedan avta hos de flesta och försvinna helt omkring 20-25 årsåldern. Vissa känsliga personer kan dock ha sina acneproblem ända upp i 40-årsåldern eller längre och andra kan få acneproblemen sent i livet, så kallad acne tarda eller vuxenacne.

Hur uppstår acne?
I puberteten ökar kroppens produktion av manligt könshormon (androgen) hos båda könen. Detta stimulerar talgkörtlarna till en ökad produktion av hudfett/talg. Samtidigt som produktionen av talg ökar kommer talgkörtlarnas utförselgångar att försnävas och täppas till så att talget får svårt att komma ut och inflammationer/hudsvullnad uppstår. Inflammationerna påverkas av den normalt förekommande acnebakterien, propionibacterium acnes, som lever av talg. Acnebakterien trivs i en syrefattig miljö så när en por eller hårsäcksmynning täppts till kan bakterien föröka sig fritt. Under nedbrytningen av talget bildas avfallsprodukter, så kallade fria fettsyror som irriterar talgkörteln och inflammationen är ett faktum.

Vilka olika typer av acne finns det?
Typ 1: Huvudsakligen komedoner; vita och svarta pormaskar med en tillfällig liten finne med eller utan innehåll. Typ 1 medför inga ärr.

Typ 2: Komedoner; vita och svarta pormaskar, större antal finnar mestadels i ansiktet. Typ 2 kan medföra milda ärr.

Typ 3: Åtskilliga komedoner och finnar, förutom i ansikte nu även på rygg, bröst och axlar. Typ 3 kan ibland medföra cystor, knölar och medföra måttliga ärr.

Typ 4: Stort antal stora cystor och inkapslade knölar i ansikte, hals och överkropp. Typ 4 medför med all säkerhet ärrbildning.

Man kan också kategorisera acne utefter svårighetsgrad och symptom:

 • Commedon acne – mestadels pormaskar, knappt några inflammationer
 • Papulös acne – mestadels inflammationer, små varfyllda blåsor
 • Nodulär acne – stora varfyllda blåsor (cystor) som ofta bildar ärr
 • Acne indurate – vanlig acne med kronisk, missfärgad och förhårdnad yta.
 • Acne punktata – komedonacne, talgkörtelns öppning är lite för trång och talget kan inte tömmas ut på ett normalt sätt. Då uppstår en pormask där gångarna täpps igen av talg och döda hudceller, på så sätt uppstår komedonacne.
 • Acne keratosa – acne som uppstår vid mungipor, små knölar bildas med sårskorpor och förhornade proppar, sk pormaskar.
 • Acne ciliaris – acne som uppstår på eller nära ögonlocken.
 • Acne papulosa – inflammatorisk acne, den vanligaste formen. Förutom pormaskar så förekommer mer eller mindre rikligt med 3-5 mm stora, inflammerade knottror och blåsor. Vid inflammatorisk acne ökar de i talgkörtlarna förekommande acnebakterierna kraftigt i antal. Bakterierna i talgkörtlarna bryter ner fettet i fria fettsyror. Fettsyrorna irriterar talgkörtelns väggar och huden runt hårsäcken.
 • Acne varioliformis – acne med små ytliga varblåsor, vanligast vid tinningar och panna och mindre vanliga på bringa, rygg eller näsa.
 • Acne atrophica – acne med gropar och ärr.
 • Acne pustulosa – acne med ytliga varblåsor med efterföljande ärrbildning.
 • Acne urticaria –acne med kliande utslag, liten svullnad av huden.
 • Acne conglobata – acne med bölder, cystor och nedsänkningar som lämnar djupa ärr.
 • Cystic acne – acne med cystor, vätskefyllda blåsor.
 • Acne fulminans – ovanlig typ av acne med typiska ömma inflammationer, ofta sår med skorpa på överkropp och ansikte. Acne fulminans uppstår ofta plötsligt och drabbar oftas tonårskillar.
 • Man får ofta feber till följd och emellanåt följer inflammation i leder.
 • Acne keloidalis nuchae – kallas också för keloid acne. Keliod acne involverar infektion av hårsäck i nacke. Denna typ av acne orsakar ärr och förtjockning av huden, och drabbar nästan uteslutande afrikanska män.
 • Acne tarda – sen acne, oftast hos kvinnor med acnedebut efter 20-års ålder.
 • Acne artificialis – uppkommer oftast av yttre faktorer såsom kemiska ämnen bland annat olja, tjära, klor, bensin, parrafin, vasselin och vissa kosmetiska produkter. Kan även uppstå av vissa mediciner.

Vad är det som orsakar acne?
Hormonella förändringar som i sin tur beror på olika faktorer:

Pubertet – ökad halt av manliga könshormonet androgen som resulterar i en ökad aktivitet i talgkörteln.
Menstruation – många kvinnor upplever ökat antal acneutslag 2-7 dagar före sin period.
Graviditet – kan förbättra eller försämra acne
Preventivmedel (oralt) – vissa kvinnor erfar en förbättring eller en försämring av sin acne i samband med att man börjar eller slutar med p-piller.
Stress – stress kan ha effekt på hormoner i kroppen, detta kan medföra att vissa individer som stressar mycket upplever utbrott av acne.
Mediciner – vissa mediciner såsom kortison, tillväxthormoner (anabola steroider) med flera kan leda till utbrott av acne.

Ärftlighet – svår acne har ofta med arv att göra.

Allergier och överkänslighet – vissa allergier och känslighet mot mat eller andra ämnen kan orsaka utbrott av acne. Vissa personer är också mer känsliga mot själva acnebakterien, propionibakterien.

Vissa kemiska ämnen eller andra substanser – utsätts man för ämnen som t.ex. klor, fluor, iodin, bromin och tjära kan man få acneutbrott. Direkt hudkontakt med feta eller oljiga ämnen kan även de orsaka acne.

Friktion eller tryck mot huden – bland annat från telefoner, hjälmar, täta kragar eller ryggsäckar kan orsaka acneutslag. Irritation från att man klämmer eller river på sina blemmor och att man är för hårdhänt mot huden eller använder för starkt uttorkande tvål eller kemikalier kan också förvärra acnen.

Miljöfaktorer – luftfuktighet, luftföroreningar, årstidsvariationer och andra miljöfaktorer kan påverka acne negativt.

Vissa faktorer sägs förvärra acne, men i själva verket gör de inte det. Några av dessa är:

 • Viss mat – Choklad och fet mat såsom chips, ost, pommes frites och pizza får ofta skulden vid acne. I verkligheten har det ingen effekt på acne, om det inte är så att man har en allergi eller känslighet mot något utav det man äter.
 • Dålig hygien – Acne orsakas av överskott av talg. Smuts och svett har inget med saken att göra. Tron att dålig hygien har med acne att göra leder till att många tvättar och skrubbar sin hud onormalt mycket. Detta torkar ut huden och förvärrar istället acnen i många fall.

Acne kan behandlas på olika sätt. Det finns en rad olika preparat och mediciner för att behandla olika typer av acne. Kontakta en hudläkare eller hudterapeut för råd.

Hur fungerar IPL mot acne?
Vid acnebehandlingar med IPL tränger det intensiva ljuset ner i hudens djupare lager. Det verkar bakteriedödande på acnebakterien. Detta görs helt utan att skada övrig hud. Ingen hudkräm eller maskin kan ta bort acne, men man kan få den under kontroll och göra det bättre. Man ser resultat av IPL-behandlingar upp till tre gånger snabbare än med traditionella hudkrämer.

Ofta behandlas acne med ett gult och/eller ett blått ljus. Dessa ljus har olika våglängder och kompletterar varandra vid en behandling. Man kan med fördel kombinera ljusbehandlingen med en mild hudslipning, för att få bort döda hudceller och tilltäpptheter i huden. Det är också viktigt att man har bra produkter mellan behandlingarna för bästa resultat.

Vilken effekt har IPL behandling på pigmenteringar?
Ljuset absorberas av melaninet i pigmenteringen och omvandlas till värmeenergi. Vilket i sin tur förstör pigmenteringen. Omgivande hud skadas ej.

Någon vecka efter behandlingen börjar pigmentet att vandra uppåt i huden, och man ser lite ”smutsig” ut (detta går att sminka över). Efter två – tre veckor har huden klarnat och ser genast bättre ut. Efter två behandlingar med 3-4 veckors mellanrum, ser man redan en jämnare pigmentering, men även hudtexturen är jämnare och mjukare.

Kan man ta bort alla typer av pigmentfläckar med IPL?
Pigmenteringar orsakade av solen kan tas bort mycket effektivt med IPL. Är pigmenteringarna orsakade av hormonella skäl kan det vara svårare. För bästa resultat behöver man en så stor kontrast som möjligt mellan oönskat pigment och omgivande hud. Genetiskt betingat pigment sedan barnsben, såsom fräknar kan vara svårt att få bort för alltid. Dessa kommer ofta tillbaka vid solning.

Vad kan man förvänta efter en IPL behandling?
En komplett ansiktskur med Powerlite IPL, ca 3-6 behandlingar beroende på ålder och kondition på huden. Kan ge en mängd olika positiva resultat. Kollagenbildningen ökar och huden blir jämnare och fastare. Fina linjer och rynkor reduceras, samtidigt som eventuella åldersfläckar och ytliga blodkärl bleknar och försvinner.

Solskadad hud, rosacea och acne är andra hudproblem som kan behandlas effektivt med Powerlite och IPL.

Pigmenterade förändringar kommer att dra ihop sig och mörkna något efter behandlingen. För att sedan gradvis försvinna efter ungefär 10-14 dagar. Någon vecka efter behandlingen börjar pigmentet att vandra uppåt i huden, och man kan se lite ”smutsig” ut (detta går att sminka över). Efter två – tre veckor har huden klarnat och ser genast bättre ut. Efter två behandlingar med 3 veckors mellanrum, ser man redan en jämnare pigmentering. Även hudtexturen är jämnare och mjukare.

Synliga blodkärl kommer vanligtvis att bli gråaktiga eller blekna direkt efter behandlingen. Blodkärl kan också temporärt bli mer synliga, för att sedan blekna. Koagulationer från blodkärlen försvinner, sedan med lymfan och det kan ta upp till tre veckor innan man ser det färdiga resultatet.

I vissa fall upplevs en mild, tillfällig rodnad och även en svullnad i sällsynta fall, liknande som vid solbränna. Detta stör inte normala aktiviteter och försvinner vanligtvis samma dag. I vissa fall kan rodnaden vara längre, men den är övergående.

Vilka resultat kan man förvänta sig?
Resultaten varierar för varje enskild individ. Faktorer som har effekt på huden och dess åldrande är till exempel hudtyp, ålder, levnadssätt, stressnivå, alkohol, solning, ämnesomsättning, hormoner, etniskt ursprung och medicinering, bland annat. Efter varje behandling sker en gradvis reduktion av rodnad, brustna kärl, oregelbunden pigmentering, acne, porstorlek och fina linjer. Huden känns också mjukare och får en annan lyster.

Finns det några biverkningar?
Biverkningar är väldigt sällsynt. En rodnad och eventuellt en liten svullnad kan uppstå direkt efter behandlingen. Den försvinner oftast inom några timmar eller upp till några dagar i väldigt sällsynta fall. IPL och ljus har använts i många år för en rad olika behandlingar. Man har mer än 10 års erfarenhet av effekterna. Våglängderna man använder är anpassade för att söka sig till oönskad pigmentering eller ett ytligt blodkärl och lämnar omgivande hud oskadd. Trots försiktig behandling kan huden påverkas ovanligt starkt i sällsynta fall. Då kan en starkare rodnad, irritation och eventuellt små blåsor uppstå. Dessa går tillbaka.

För att undvika dessa komplikationer är det ytterst viktigt att man lämnat uppgifter på eventuell medicinering. Man ska se till att man följt alla anvisningar gällande solning inför en behandling. Det kan ha gått en tid sedan en första konsultation gjorts och läget kan ha ändrats under tidens gång.

Läs mer på www.preswede.se 

Loading...